Azmin dan pegawai bohong pada media: Pemaju tidak perlu dibayar apa-apa
09:02 Feb 18, 2018  |  By
Azmin dan pegawai bohong pada media: Pemaju tidak perlu dibayar apa-apa

Jawapan pihak pejabat Menteri Besar Selangor dan Menteri Besar sendiri kepada kenyataan panjang dan terperinci Pengarah Komunikasi Strategic Communication (BNSC), Dato Abdul Rahman Dahlan dan dilihat lebih berbau politik, tidak menjawab isu yang ditimbulkan dan BERBOHONG dalam fakta.

Baca di http://www.malaysia-today.net/2018/02/15/sidang-media-bnsc-mengenai-isu-tanah-ijok-selangor/

Laporan FMT di http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/02/14/rm1-18-bil-land-sale-rahman-slams-azmin-over-middleman-companies/ dan ringkasan isu di https://therakyat.com/2018/02/17/ijok-land-scandal-summary/

Respons Yin Shao Loong, Pengarah Komunikasi Strategik Pejabat Menteri Besar lebih berbaur politik untuk menyalahkan sebagai ini salahlaku lepas UMNO dan kini Dato Seri Azmin Ali sedang berusaha untuk mencuci kekotoran UMNO.

Demikian bahan 'spin' yang dipersembahkan kepada media belah mereka untuk dibesarkan, seperti dilaporkan First Malaysia Today di http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2018/02/15/ijok-land-umno-caught-on-back-foot-over-settlement-says-azmins-aide/.  Dia turut menyerang Rahman: 'Rahman Dahlan dangkal isu Ijok'

Kenyataan sepenuh di http://www.themalaymailonline.com/projekmmo/pendapat/article/selangor-jawab-isu-tanah-ijok-yin-shao-loong

Langsung dia tidak berusaha untuk menjawab persoalan yang ditimbulkan dengan tepat dan jelas. Malah Yin turut berbohong bila menyatakan:

Meskipun tanah itu diberi kebenaran untuk dirampas dalam keputusan Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan, namun Kerajaan Negeri perlu membayar pampasan sehingga ratusan juta ringgit kepada dua syarikat dan bank yang memberi pinjaman kepada dua syarikat itu. Ia menunjukkan tindakan bekas Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim berisiko tinggi terhadap perbendaharaan negeri.

Masalah itu yang diwarisi Dato' Seri Mohamed Azmin telah dapat diselesaikan dengan menjual tanah berkenaan kepada pemaju berwibawa sebanyak RM1.18 bilion dan membolehkan peneroka memperoleh pampasan dan rumah kediaman.

Jika kerajaan negeri telah mendapat kuasa untuk merampas balik tanah dari dua pemaju yang telah melanggar peraturan, apa perlu lagi untuk Kerajaan Negeri membayar pampasan?

Sila rujuk posting blog ini: https://captainmgs.blogspot.my/2018/02/rakyat-sedar-azmin-curi-tanah.html. Adakah tujuannya untuk 'warchest' PKR atau kepentingan peribadi? Caranya mungkin melalui http://selangor-leaks.com/en/news/161/azmin-took-his-cut-but-farmers-denied-promised-money-and-home-/view.

Faekah Husin dalam kenyataannya jelaskan kedua-dua pemaju telah melanggar pelbagai syarat:

 

Di Malaysiakini, Faekah dilaporkan menitik beratkan isu kenapa selesai luar mahkamah untuk menepis 'spin' Yin Shao Loon: Tanah Ijok: 'Isu pokok kenapa selesai luar mahakmah'.

Menurut Faekah yang dilaporkan Berita Harian, Jawapan Azmin gagal selesaikan isu pokok - Faekah. Malah ia dilihat suatu 'bailout'. Baca kenyatan sepenuh di SINI.

Dalam kenyataan pendik, Azmin hanya memberi kata-kata 'token' untuk bekerjasama dan mengatakan ada menyerahkan dokumen kepada SPRM:

https://selangorkini.my/2018/02/mb-selangor-beri-kerjasama-penuh-sprm/

Documents related to Ijok land issues now with MACC: Azmin

http://www.thesundaily.my/node/526580

Adakah Azmin benar menyerahkan dokumen berhubung LBCN termasuk bukti pembayaran atau yang dimaksudkan adalah kes UNISEL yang sedang rancak disiasat?

Turut sama dijawab adalah kenyataan bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim esuk harinya:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10156318809818901&id=38012338900

Akhbar turut melaporkan: Berita Harian, dan NST

Sedutan laporan TV3 seperti berikut:

 

Khalid Ibrahim ada menyebut dalam kenyataannya akan kewujudan ejen-ejen tanah dan bank yang tidak mahu projek dipulihkan, seperti berikut:

... semasa kes-kes berjalan, terdapat percubaan oleh pihak-pihak tertentu untuk membuat tawaran kepada saya sebagai Menteri Besar untuk menyelesaikan perkara ini.  Namun, saya tekad untuk membela keputusan saya yang bertujuan untuk memulihkan projek terbengkalai yang telah menyusahkan ribuan keluarga peneroka dan pembeli rumah. Terdapat juga kepentingan pihak-pihak tertentu pada masa itu termasuk ejen-ejen tanah (“land brokers”) dan institusi-institusi kewangan yang tidak ingin projek-projek tersebut dipulihkan. 

Siapakah mereka? Apakah kepentingan mereka? Adakah kaitan dengan Dato Khairuddin Abu Hassan dan tangan di belakangnya?