Pemaju dan kerajaan negeri untung besar manakala hak peneroka miskin dicuri!
11:02 Feb 20, 2018  |  By
Pemaju dan kerajaan negeri untung besar manakala hak peneroka miskin dicuri!

Setiausaha politik kepada Menteri Besar Selangor, Encik Suhaimi Shafei cuba mempertahankan keputusan kerajaan negeri untuk menyelesaikan masaalah peneroka petani PKPS dengan hujah penyelesaian ini menang-menang untuk semua pihak. Petikan dari Sundaily:

Political secretary to the Selangor Mentri Besar Shuhaimi Shafiei said the method used to resolve the 18-year old issue had fulfilled the promise that Barisan Nasional had failed at during its time leading the state.

He said around 890ha of the total land was sold at RM1.18 billion, where part of the money would be used to build houses for 1,000 settlers as well as compensation payments.

Shuhaimi said banks that had provided loans to the companies would also be paid and in turn would withdraw all summons and claims of compensation from the state government.

"In the end, the state government will acquire the rest of the land of about 404ha without paying any compensation. This is a win-win situation for all," he said in a statement.

http://www.thesundaily.my/node/527041

 

Namun begitu, Tan Sri Khalid dalam satu temuramah dengan Berita Harian menyatakan:

 

Pada saya, projek di Ijok adalah 'test case' (kes ujian) dalam membangunkan tatacara kerajaan negeri bagi menyelesaikan masalah rakyat secara terus. Saya kena jumpa penduduk sekurang-kurangnya empat kali.

 

Kumpulkan mereka dalam dewan untuk menerangkan masalah dihadapi. Saya juga memanggil pemaju yang dikatakan membangunkan tanah itu untuk hadir bersama dalam usaha meminta mereka memajukan semula tanah terbabit. Hasilnya, saya dapati mereka memikirkan keuntungan. Kalau tidak untung, tidak jalan. Jadi, kalau begitu, daripada bagi dia untung, baik kerajaan negeri ambil alih manakala keuntungan kalau dapat, kita pulangkan kepada rakyat.

 

Menerusi tatacara undang-undang, pembayaran pampasan lazimnya akan timbul beberapa isu tetapi kita kata kalau ambil alih berdasarkan nilai pertanian, maka nilainya pertanian. Itupun ada tatacara, bukan boleh buat begitu saja sebab kerajaan negeri mesti mendapat nasihat Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta, Perbendaharaan Selangor untuk tentukan harga menerusi lantikan penilai bebas.

 

Sudah tentulah, empunya tanah nak harga setinggi mungkin, manakala kerajaan negeri ingin membeli dengan harga sebaik-baiknya. Proses ini dilaksana menggunakan Kanun Tanah Negara (KTN). Ada tatacara merangkumi pemberian notis dan bukan secara sewenang-wenangnya.

 

Jika isu di Ijok berjaya diselesaikan, kaedah ini akan dilakukan pentadbiran kerajaan negeri, mencakupi Unit Pengurusan Selangor dan kerajaan tempatan terhadap projek lain.

 

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/02/390106/kerajaan-selangor-tidak-boleh-runding-tepi-khalid

 

Facebooker Lim Sian See memberi beberapa reaksi kepada kenyataan Suhaimi:

 

 

 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2118800695005380&id=100006264096443

 

Tambahnya lagi, LSS persoalkan pandangan Suhaimi bahawa ianya sesuatu yang win-win:

 

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2118762168342566&id=100006264096443

 

Suatu yang ketara adalah dua pemaju gagal yang dimiliki Dato Khairuddin Abu Hassan mendapat purata RM336 juta se syarikat. Manakala petani yang purata tanah seluas 2.81 ekar mendapat hanya RM429 ribu seorang.

 

Lebih menakjubkan menurut LSS, Gross Development Value (GDV) atau anggaran jualan untuk pembeli akhir tanah, Eco World adalah RM15 billion. Jika keuntungan adalah 10%, Eco World bakal untung RM1.5 billion dari tanah petani-peneroka PKPS.

 

Sebagaimana disebut oleh petani-petani ini di dalam video berikut, mereka sudah tertipu:

 

https://www.thethirdforce.net/skandal-talnah-ijok-peneroka-rasa-tertipu-kerajaan-azmin/  

 

Petani yang telah cagar tanah mereka kepada dua pemaju gagal hanya dapat RM429 ribu nilai wang dan hartanah tetapi pemaju yang gagal mendapat RM757 juta. Makala kerajaan negeri bakal mendapat tanah RM404 juta tanpa membayar pampasan yang mana suatu hari ianya akan dimajukan oleh pemaju yang baik dengan pucuk kepimpinan negeri Selangor.

 

Jelas sekali, semua pihak - baik pemaju gagal, pembeli tanah dan kerajaan negeri - telah mengambil untung besar dari tanah kepunyaan peneroka petani. Ia jelas sekali menunjukkan hak petani-petani ini telah dicabuli. Kerajaan Pakatan Rakyat yang mendendangkan keutamaan rakyat kini bertukar wajah  mencuri hak rakyat miskin. 

 

Petani-petani ini akan membuat laporan polis dan SPRM dalam sehari dua. Harapnya pihak berkuasa segera tahan pembeli tanah Eco World, peguam-peguam Daim & Gamany yang menguruskan transaksi wang serta sepatutnya mewakili petani-peneroka, dan tangan disebalik Mujur Zaman dan LNCN iaitu Dato Chin Chan Leung untuk siasatan. 

 

Ini bukan saja kes jenayah rasuah atau salahguna kuasa atau money laundering, tetapi penipuan, penganiayaan dan penindasan terhadap rakyat jelata!!!