Isu-isu yang Peneroka berhak untuk tidak puashati
13:03 Mar 12, 2018  |  By
Isu-isu yang Peneroka berhak untuk tidak puashati

Hebahan yang dihantar ke media-media oleh Haji Fadzil Ibrahim pada malam Sabtu Mac 10hb 2018 ini hanya menambahkan lagi ketidak puashati Peneroka-peneroka asal yang memahami penipuan yang berlaku ke atas mereka. 

 

Mereka baru menyedari bahawa tanah mereka kini sudah bernilai RM1.18 billion bersamaan lingkungan RM12 kaki persegi dan bukan lagi seperti mengikut pampasan asal yang hanya bernilai dalam lingkungan RM4 kaki persegi.

 

Dari tanah yang berjumlah 3,000 ekar, rupanya hanya 2,000 ekar dijual kepada Eco World dan selebih lebih kurang 1,000 ekar lagi diambil peluang oleh Menteri Besar Incorporated untuk perolehi tanah dengan percuma. Sepatutnya kerajaan negeri mengambil pendirian bermoral untuk membayar mereka nilai tanah mereka yang diambil.

 

Kini pendedahan Badrul Hisham Shahrin atau Chegua Bard yang mana dari lebihan wang bayaran Eco World, setelah ditolak pampasan, RM262.7 juta telah disalorkan ke 6 syarikat yang tidak ketahui sahih wujudnya perkhidmatan mereka sebagai syarikat pengurusan atau konsultan atau penasihat. 

 

Hebahan media Pengerusi Badan Bertindak seperti berikut:

 

Kepada rakan2 media

 

PENDEDAHAN CHEGUBARD BERHUBUNG KETIRISAN RM263 JUTA WANG JUALAN TANAH KE ECOWORLD YG SEPATUTNYA

 

Jawatankuasa Badan Bertindak Peneroka Mujur Zaman (Peneroka Asal tanah PKPS) merasa terkejut dengan pendedahan yang dibuat oleh Encik Badrul Hisham bin Shahrin atau dikenali sebagai Chegu Bard di Facebooknya pada Mac 6hb. 2018

 

Menurut Badrul, terdapat bayaran berjumlah RM262.7 juta telah dibuat kepada 6 syarikat pihak ketiga yang mana perkhidmatan mereka sebagai konsultan, penasihat dan pengurusan agak disyaki.

 

Pejabat MB perlu jelaskan apakah sebenar perkhidmatan yang dijalan syarikat-syarikat ini?

 

Pelbagai tuduhan telah dilemparkan di media sosial seolah-olah ini merupakan satu cara wang ditiris keluar dari hasil jualan penjualan tanah Peneroka kepada Eco World.

 

Sudahlah kami baru tahu tanah kami itu telah dijual pada RM1.18 billion sedangkan jumlah pampasan wang dan rumah kepada rumah hanya berjumlah RM300 juta.

 

Kini kami juga baru disedar bahawa nilai tanah sudah bukan lagi seperti mengikut pernilaian asal pampasan pada lingkungan RM4 sekaki persegi tetapi nilai jualan yang dibuat pada Eco World adalah dalam lingkungan RM12 sekaki persegi sedangkan harga pasaran kini untuk tanah kita yang sudah dizonkan industri dan komersial di antara RM35 hingga RM65 sekaki persegi.

 

Mengapa tidak MB yang berperanan dalam merundingi jualan tanah asal Peneroka ke Ecoworld dalam menyelesaikan kemelut tanah peneroka tidak kembalikan semua wang kepada kami?

 

Apa perlunya pihak-pihak berkait dengan pemaju asal yang telah gagal bangunkan tanah kami dan kerajaan negeri sudah boleh tarikbalik tanah dibayar apa-apa?

 

Paling menyedihkan lagi, ada pegawai dari pejabat MB mengatakan penyelesaian win-win yang dirunding Dato Azmin Ali berupaya dapatkan tanah percuma seluas lebih kurang 1,000 ekar dari tanah asal kepunyaan Peneroka?

 

Juga dikatakan oleh pejabat MB yang menyebut bahawa kerajaan Selangor tidak kisah harga yang dibayar untuk tanah-tanah peneroka itu adil atau tidak kerana kita mengamalkan sistem kapitalis.

 

Nampaknya seolah-olah pelbagai pihak telah mengambil peluang dan untung dari hartanah hak kami.

 

Mengapakah kami seolah-olah ditipu dan diperbodohkan dengan zalim oleh pelbagai pihak?

 

Bukankah tanggungjawab MB untuk pertahankan hak dan memastikan bahagian kami dikembalikan sepenuhmya kepada kami?

 

Sudah itu, jawapan MB kepada pelbagai persoalan hanya permudah-mudahkan dan mempolitikkan dari memberi penjelasan tepat kepada perkara-perkara yang telah ditimbulkan.

 

Saya harap rakan peneroka-peneroka asal sedar bahawa penyelesaian yang ditawarkan kita ini banyak sekali kepincangan dan mungkin sekali ketirisan. Mereka yang telah menandatangani perjanjian terbaru seolah-olah tertipu.

 

Dari RM1.18 billion hasil jualan tanah kepada Eco World, mana pergi baki lebih kurang RM880 juta setelah ditolak pampasan tunai dan rumah yang kelihatan masih belum mula dibina?

 

Syarikat guaman Daim & Gamany yang telah dicadangkan kerajaan negeri seharusnya jelaskan butiran penggunaan wang RM1.18 billion itu kepada kami dan beri salinan-salinan dokumen untuk kami cuba fahami.

 

Kita juga mahu tahu siapa yang sebenarnya membayar Daim & Gamany kerana kita tidak mahu adanya "conflict of interest" agar kepentingan peneroka-peneroka tidak terjejas.

 

Jika semua pihak ini masih tidak mengendahkan suara kami, terpaksa kami mendesak pihak SPRM dan pihak-pihak berkuasa lain menyegerakan tindakan yang sewajarnya diambil untuk membela kami warga-warga tua dan peneroka-peneroka asal ini.

 

Sekian terima kasih.

 

Haji Fadzil Ibrahim
Nombor hp 0192755022
Pengerusi
Badan Bertindak Mujur Zaman 2003/2013
(Badan Bertindak Asal Peneroka)