Sivarasa kepanasan bila Pengerusi Peneroka tuntut ditahan reman dan beku wang
09:03 Mar 23, 2018  |  By
Sivarasa kepanasan bila Pengerusi Peneroka tuntut ditahan reman dan beku wang

Walaupun ada media perdana agak kurang berani melaporkan tuntutan keras Pengerusi Badan Bertindak Peneroka Asal Tanah Ijok supaya MBI dan Daim & Gamany ditahan untuk siasatan dan akaum mereka dibekukan temph hari (baca di SINI), namun mesej itu mungkin sampai ke perhatian peguam Daim & Gamany yang juga ahli Parlimen Subang, Sivarasa Rasiah.  

 

Beliau telah memberi reaksi yang telah dilaporkan oleh The Malay Mail Online semalam, seperti berikut:

 

Pakatan: MACC arrests in Ijok land deal attempt at discrediting Selangor govt 

 

BY RAM ANAND

 

Published: March 22, 2018 04:37 PM GMT+8

Latest Update: March 22, 2018 06:18 pm GMT+8

 

KUALA LUMPUR, March 22 —The Malaysian Anti-Corruption Commission’s (MACC) arrest of four individuals linked to the Ijok land deal controversy was an attempt to “tarnish” the reputation of the Selangor government, Pakatan Harapan leaders claimed.

 

PKR’s Subang MP R. Sivarasa, Amanah’s Shah Alam MP Khalid Samad and former Kuala Selangor MP Dzulkifli Ahmad, in a joint statement, said the arrests of four individuals from a consulting company involved in the land deal were “unnecessary”.

 

The four were among seven people arrested by MACC this week over the land deal reportedly worth over RM1 billion, but the MPs said today that the consulting company instead had helped resolve the dispute over the land to provide an amicable solution for all parties involved.

 

“We consider their arrests as totally unnecessary and clearly intended to be oppressive,” Sivarasa said during a press conference outside Dewan Rakyat today.

 

The Ijok land deal came under the spotlight following allegations of improper conduct in the state government’s decision to return the land to two developers after it was seized during the administration of former MB Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

 

The Selangor state government and Mentri Besar Datuk Seri Mohamed Azmin Ali had since maintained that the deal was above board and done to help resolve the matter for a group of settlers who have been waiting for compensation from developers for over 10 years.

 

Azmin previously said that he had handed all documents regarding the deal to MACC.

 

-------------------

 

Persoalan sebegini adalah reaksi biasa pihak pembangkang setiap kali mereka tertekan atau berhadapan dengan masaalah undang-undang. Tujuan kenyataan seperti ini adalah untuk mempolitikkan isu ini supaya persepsi orang awam adalah ia bukan masaalah jenayah tetapi bertujuan politik untuk memburukkan pembangkang. 

 

Bagi menyangkal anggapan ini, laporan polis atau laporan SPRM yang berhubung kes ini dibuat oleh orang awam. Malah aktivis pro-pembangkang pun turut sama membuat laporan-laporan kepada pihak berkuasa.  

 

Harus diingat bahawa Sivarasa dan firmanya, Daim & Gamany terlibat langsung dalam hal tanah Ijok ini. Consent judgement di Mahkmah Persekutuan tersebut satu klausa peneroka mesti terima Daim & Gamany sebagai firma untuk mewakili mereka.

 

Malah firma Daim & Gamany diberi tanggungjawab sebagai menguruskan wang diterima dari bayaran jualan tanah RM1.18 billion kepada Eco World yang mana jualan itu adalah jualan paksa terhadap Mujur Zaman, Liputan Canggih dan lain-lain pihak yang dapat PA untuk bangunkan tanah Peneroka PKPS di Ijok. Kini terdedah dan mungkin disiasat 6 syarikat konsultan yang dipercayai adalah tempat wang sebanyak RM295 telah disalorkan keluar.

 

Mengapa pula peneroka hanya menerima RM300 juta sebagai pampasan dan rumah yang masih belum dibuat tetapi konsultan-konsultan ini boleh terima hingga jumlah sama banyak? Sivarasa pasti tahu kenapa?

 

Sivarasa telah terlibat dalam melobi kepada jawatankuasa Bertindak Baru yang diketuai Haji Omar yang mana penubuhannya ditaja oleh PKR dna kerajaan Selangor bawah pimpinan Dato Seri Azmin Ali.  Dia juga yang meyakinkan mereka bahawa tawaran kerajaan negeri yang agak berat sebelah kepada pemaju dan juga MBI dapat tanah percuma 1,000 ekar hak peneroka.

 

Sivarasa yakinkan hingga peneroka menerima untuk sanggup pindahkan tapak rumah yang ditawarkan dari tempat asal ke tempat baru yang kurang strategik dan kurang bernilai tinggi. Dia turut yakinkan peneroka untuk batalkan klausa tentang denda di atas kelewatan menyerah bayaran dan rumah terhadap pihak pemaju hingga rumah yang ditawarkan masih belum mula dibuat.

 

Sivarasa jelas sekali tertekan kerana 6 syarikat yang jadi tempat untuk salor wang mungkin tiada ada peranan untuk layak dibayar bayran dan hanya merupakan conduit untuk money laundering wang haram yang dicilok. Ini hanya sebahagian dari wang baki RM1.18 billion yang telah ditolak bayaran pampasan dan rumah untuk peneroka. Sebagai pengurus wang hasil jualan tanah, dia pasti tahu kemana bayaran-bayaran wang itu dibuat dan kini takut untuk dedah mana sebenar wang itu pergi? 

 

Tiada yang politik dalam sikap Sivarasa yang gagal jalankan tugas untuk pertahankan hak peneroka tetapi lebih utamakan hak pemaju-pemaju dan MBI. Peneroka-peneroka punya banyak sebab musabab untuk tidak puashati dengan Sivarasa (baca SINI) dan menuntut dia ditahan reman untuk siasatan.